Специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност е проведена вчера в котленското село Градец., съобщиха от ОД на МВР - Сливен. Градец е едно от най-големите села в страната, в него живеят над 5000 души.

Акцията е осъществена за времето от 12 до 20 часа от служители на ОД на МВР-Сливен и Зонално жандармерийско управление-Бургас, под надзора на Окръжната прокуратура в Сливен. В хода на операцията са проверени 151 лица, 70 превозни средства, търговски обекти и частни имоти. Извършени са проверки и наблюдение на самотно живеещи възрастни хора в селото.

Осъществен е контрол на криминалния контингент, като е установено местонахождение на 29 лица. Връчени са 12 призовки и 11 наказателни постановления за наложени глоби по административен ред. Установен е случай на нарушаване на тишината, като е съставен акт и е иззета музикална уредба.

Съвместно със служители от икономическата полиция са извършени процесуално-следствени действия в частен имот в село Градец по подозрение за извършване на банкови услуги, без съответното разрешение по закон. В дома на 67-годишния М.Д. са открити и иззети веществени доказателства за незаконната дейност. Мъжът е отведен в РУ-Котел и задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

В хода на операцията е разкрито престъпление срещу интелектуалната собственост. В търговски обект в селото е установена нерегламентирана продажба на спортни артикули, носещи марката „Аdidas“. Стоките са иззети. По случая е образувано бързо производство.

За времето на операцията са установени 14 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредба №1 за опазване на обществения ред в община Котел. На нарушителите са съставени актове и са наложени глоби с фиш.