Противогрипните маски са най-търсените защитни средства във Велико Търново. В аптеките в старата столица се появяват периодично за кратко и се изчерпват мълниеносно.

Докато слуховете в коя аптека се предлагат маски обиколят града, там вече са свършили. През последните дни се продават основно хигиенни маски за многократна употреба на по-високи цени, пише "Труд". 

С маски зареждат както малки аптеки по кварталите на Велико Търново, така и в централната част. Отдавна не могат да бъдат открити от тези за еднократна употреба, които до преди два месеца струваха по 40 стотинки.

В момента цените варират между 4 – 5 и 6 лева, моделите също са най- различни. Шивашки фирми в региона и в цялата страна са пренастроили производството, за да отговорят на масовото потребление. Те шият маски както за продажба в аптечната мрежа, така и имат заявки от болнични структури, медицински центрове и различни други здравни структури.

Говори се, че едно от най- изумителните места, където се продават маски във Велико Търново, било денонощно магазинче за алкохол и цигари в квартал „Картала“. Там, под „щанда“ се вадели текстилни маски от тъмен десен, които стрували 13 лева бройката. Стоката идвала от шивашки цех.

Продават се и маски за многократна употреба срещу 7 лева бройката. Въпреки шокиращата цена на артикула, тя се купувала и на такава стойност.

От аптечна верига в болярския град съобщиха, че очакват доставка на 10 000 противогрипни маски, които са задържани в ТИР на границата с Румъния. Имат и платени още 30 000 маски, които очакват от САЩ.

В аптечната мрежа на старата столица периодично се изчерпват витамин С и витамин D, имуностимулатори, дезинфектанти. Етиловият спирт 95% /по-известен като медицински спирт/, е спрян от няколко дни, тъй като количествата се пазят за болниците.

Читатели на местния вестник "Борба" алармират за почти тройното нарастване на предпазните средства срещу COVID – 19. Жителка на Павликени е била принудена да си купи „златни” латексови ръкавици на цена от 28 лв. за 100 броя. Само допреди броени дни същото количество струваше под 10 лв.Дамата прилага и касов бон от местната аптека на фирма „Медиана Фарма” на ул. „Цар Иван Асен Втори”.

Нашенските хитреци не пропуснаха да се възползват от всеобщата истерия около пандемията коронавирус. Дефицитът и търсенето на предпазни маски за еднократна употреба даде шанс на мошениците да разгърнат спекулата и да повишат цените им от 10 до 20 пъти.

От правителството вече апелираха при съмнения за спекула гражданите да подават сигнали на телефон 112 или на сайта на прокуратурата и Комисията за защита на потребителите и НАП.