Прокуратурата, полицията, данъчните и инспектори на КЗП в цялата страна започнаха масови проверки в аптечната мрежа, за да установят има ли укрити лекарства и предпазни средства, а също и продават ли се най-важните в момента за хората препарати и консумативи на изкуствено завишени цени.


За спекула с цените в аптечната мрежа се заговори още в края на миналата седмица и държавата веднага реагира. В Бургас вече имат и първите резултати.

„Само за 2 дни бяха извършени проверки на 55 обекта. Те идват след разпореждане на главния прокурор. Обект на проверката беше начинът на формиране на цените на лекарствата и лекарствените продукти.

Цели се една всеобхватност на различните данни за нарушения. До края на месеца ще имаме конкретни резултати. Към настоящия момент са издадени протоколи”, коментира говорителят на Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова.

По нейни думи има и други проверки, които са в ход. Тя призова гражданите да подават сигнали за нарушения на телефон 112 и електронните страници на прокуратурите.