Проф. Коста Костов е национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването в периода 2013-2019 г. и действащ консултант на НЗОК. Консултант е по белодробни болести на медицински център „Inspiro".

От 2019 г. е консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ в София. Има 4 придобити специалности: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военнополева терапия и медицински миниджмънт. Специализирал е в Швейцария и Германия. Има завършен курс по лидерство в престижния London Business School. Многогодишен лектор по белодробни болести към Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Той коментира каква е обстановката с коронавируса у нас и ниското ниво на ваксинация у нас. Какви са причините и до какви последици ще доведе това, ето какво отговори той в интервю за "Марица".

- Проф. Костов, има ли връзка между антиваксърските настроения и падането на нивото на образование у нас?

- Абсолютно! В България уважението към науката, учителите и интелектуалците рязко падна и вината въобще не е в българското население, а е нещо, което идва от лидерството, от висините на управлението на тази държава.

Не искам да казвам нещо силно, но много по-лесно се управлява едно необразовано мнозинство, отколкото образовано такова. И дори да не говорим за умишленост, това е един много логичен процес.

Вижте кои ни управляват в последните години, вижте какъв интелектуален разпад има в управлението и ще кажа една тежка дума - вижте какви пустинни личности ни водят. Затова и България се превръща в една образователна пустиня и в пустиня в здравеопазването, сравнена с другите европейски страни.

- Казвате, че мнозинство, което живее в илюзии, държи като заложник цялата държава. Къде отиде прочутата българска образованост?

- Образоваността през последните 30 години не е онази образованост, с която се хвалехме преди това. Независимо от недъзите на тоталитарната власт ние имахме едно много добро образование.

С това поне можехме да имаме лице пред света. След промените то, както и здравеопазването претърпя фиаско и постъпателно в продължение на 30 години достигна дотам, че в изследването на Евробарометър, направено през септември 2020 година в 28 страни в Европа, на въпроса „Науката е толкова сложна, че не разбирам много от нея“, 70% от българите отговарят с „да“, 8%, отговарят с „не“ - тоест не е толкова сложно да разбираме нейните послания. И 22% нямат отговор!

Около 90% от българите въобще не могат да вникнат в научните послания и в същото време като съпоставим този процент на Евробарометър с процента на българите, които вярват в науката днес и се вслушват в научните послания и в мненията на експертите, това е не по малко от 70%. Това е удивително съвпадение. Имаме 70%, които нищо не разбират от наука и в същото време са уверени в своята компетентност!

Те са жертва на т. нар. ефект на Дънинг-Крюгер, при който колкото е повече некомпетентността, толкова повече е увереността. Самоувереността на непросветните българи нараства и Евробарометър категорично ни поставя на първо място. На другите три места отзад са Кипър и Гърция. 

- Как може Португалия да постигне 97% степен на ваксинация?

- Вероятно в Португалия имат доверие в управляващите. По ваксинация ние сме на последно място в Европейския съюз и в близките десетилетия ще бъдем неотменно на опашката по почти всички параметри, които касаят образование и здравеопазване. Големият проблем по време на пандемията беше абсолютното недоверие към институциите. 

В последните десетилетия упорито бе насаждано в обществото, че най-важен е личният просперитет, най-важно е човек да живее охолно и да не зачита свободата на обществото и неговите щения. Освен това започна една тотална деморализация на обществото. То започна да приема като нормално да бъде вещо в малката далавера - да правиш лека заобиколка, така че хем да не си обявен за престъпник, хем да се облагодетелстваш. 

- Какво е вашето обяснение на парадокса, че хем сме много стара държава, хем показваме незрялост в отношението си към нея?

- Така е, ние се движим няколко десетилетия назад. Въпреки че сме в Европа, ние си знаехме, че не сме за там. И колкото повече време минава, толкова повече се отдалечаваме. Жалкото е, че ние сме народ с традиции и идентичност. Но някак се закопахме с тази идентичност и не разбираме, че ние сме европейци и трябва да се държим като такива.

Както казваше поетът Иван Динков: "Универсалното и локалното бедствие идат!". Ние затова даваме власт на подобни политици, които злоупотребяват с патриотичното и не искат да се отворим към Европа, защото така губят власт над това население. Същият Иван Динков казваше, че за съжаление България има много популация и малко народ.

- С въвеждането на зеления сертификат много хора тръгнаха да се ваксинират, но тези, които са против, си купуват фалшиви. При това положение ще има ли изобщо ефект от масовата имунизация?

- Зеленият сертификат няма да промени статуквото - процента на образовани и необразовани българи. Само ще отключи този инстинкт за далаверата сред антиваксърите. Между впрочем сега стана модерно фалшивите сертификати да се подаряват на именни и рождени дни! Вместо картина, книга или диск с хубава музика се подарява това.

Така част от обществото ще търси лесния път към осигуряване на положение. И тази тенденция ще нарасне. Броят на зелените сертификати в България многократно надвишава броят на ваксинираните. Това е ясно указание, че нещо нередно се случва. Сега с въвеждането на сертификати за антитела ще се увеличат и фалшификатите.

Представете си какво чудо ще настане в лабораториите, където правят тестовете за антитела! Ще се наложат критерии, които изискват високи стойности, и ще се дават пари да се трансформират данните. 

- Това означава, че продължаваме да не вървим в правилната посока - пак ще има много заболели?

- Даването на зелени сертификати се прави като едно политическо решение, което не работи за нацията. Дават се за примери Швейцария и Норвегия. В Европа има страни, които имат такива сертификати, но вижте какви демокрации са това, където демократичните принципи към общността са традиции от столетия. При тези проценти на разумни и мислещи българи, така правиш нови пътеки и пътища за злоупотреба. Това просто е кощунство, това е незряло решение, което работи срещу обществото!

- Защо дори напълно щадящите тестове със слюнка сред учениците бяха напът да предизвикат бунтове сред родителите?

- Това е поредна илюстрация на прочутата българска безнадеждна безпросветност. Родителите не искат децата им да бъдат образовани - това е генерация, която прекара близо две години извън училище. Как тези деца ще добият систематично образование с това стоене вкъщи, с липсата на социална комуникация? Моята дъщеря ходи на училище в Германия - всеки ден там е присъствен.

Всяка сутрин ги тестват. Проблемът е, че не само родителите са безпросветни в голямата си част, но и такива са и част от учителите! Учителят е човекът, към когото изпитвам огромно уважение. И това мое отношение е объркано напълно. В нашата болница 98% от персонала е ваксиниран. Значи ние, които водим битката, вярваме във ваксините, а те, които не разбират нищо от наука - не.

- Смятахме, че сме изключително умен народ, но след ковид пандемията какво вече да мислим?

- Това, че сме умен народ, е илюзия, разбира се! Всъщност българите отдавна живеем само и изключително от илюзии. Живеем в милиард илюзии, родени от нашата безпросветност. Борхес казва, че знанието е единственият път към мъдростта.