Имаме в пъти повече заразени, отколкото са регистрирани. Вече може би са над половин милион, някои хора смятат, че са над милион. На теория би трябвало да се заразят 4-5 млн., за да се постигне стаден имунитет. Като регион в България сме тъмно червено към черно, заяви пред Bulgaria ON AIR математикът Лъчезар Томов.

Думите му идват на фона на обявения частичен локдаун в България до 21 декември. Целта на по-строгите мерки, които влизат в сила в петък вечерта, е да ограничат разпространението на коронавируса и да облекчат работата на здравната система. 

"Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В Израел направиха пълно заключване и свалиха 4-5 пъти бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% намаление с тези мерки. Бих препоръчал на работодателите в IT сектора и подобни, да изпратят своите служители да работят от вкъщи", посочи Томов.

Според математика имаме повече тестове с антигени, за които не знаем. Може тези хора да не се самоизолират, а това увеличава възможността за разпространение, алармира Томов. "Ако може да се води отделна статистика за тези с антигенните тестове, но за всички позитивни трябва да ги има, за да може да правим изчисления и прогнози", подчерта той.

Математикът е склонен да смята, че смъртността в България е доста по-висока като процент. По думите му у нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г., което не се наблюдава никъде в Европа. Навлизането в по-ниските възрасти означавало по-висока смъртност от обичайното - поради липсата на тестване и късното лекуване.

Експертът посочи, че правителството се опитва да балансира икономически със здравни аргументи. Според него проблемът е, че по-малко се мисли за макроиномика. Много се мисли за бюджета тази година, малко се мисли за десетилетието, отбеляза Томов.

За него Южна Корея е най-добрият пример по отношение на контролиране на вируса. Тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване. С масово тестване може много да се съкрати локдаунът, категоричен е математикът.