Горда съм, защото именно от София, в рамките на председателството на България ще прозвучи толкова важното послание към всички граждани на Европа – идва краят на двойния стандарт и храните. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг, на който бяха представени най-важните акценти на форума „Двойният стандарт при храните в ЕС- да сложим проблема на масата”.

„Защото и в този момент дори, Иван от София купува от магазина шоколад на детето си – но шоколад с 5% по-малко мляко и 5% по-малко какао и на по-висока цена, от същата марка шоколад, която купува на свето дете Клаус от Берлин”, посочи омбудсманът Мая Манолова.
Общественият посредник подчерта, че националният вкус трябва да бъде изключен като критерий за оценка, когато става дума за продукти от една и съща марка, но с различно качество. 

Мая Манолова подчерта, че този проблем би могъл да бъде решен единствено със законодателни промени. „Но е важно какви ще бъдат тези законодателни промени и кой ще преценява дали отклоненията са съществени”, аргументира се тя. 

„И второ – как националните органи ще правят тази преценка. Дали ще имат достатъчно смелост да застанат срещу могъщите транснационални компании. Затова аз продължавам да настоявам за централизиран контрол на европейско ниво. Нужен е ОЛАФ за двойните стандарти при храните”, допълни още омбудсманът. 

Тя увери, че усилията ѝ в тази посока няма да спрат, за да не се допусне проблемът да бъде приглушен с палеативни мерки. 

„Всички сме наясно, че тази битка не е просто битка за поредни промени в европейското законодателство. Това е битка за справедливост, битка за доверието на гражданите в ЕС”, завърши изказването Мая Манолова. 

"Трябва да сложим на масата проблема с двойния стандарт в качеството на храните в различните държавни. Двоен стандарт, който за съжаление показва, че е налице второ качество потребители в част от държавите – нещо, което не искаме, не можем и няма да позволим", каза министърът на Българското председателство Лиляна Павлова.

„В понеделник, на форума, който предстои, ще можем да поставим тази тема на масата не просто като проблем, а като конкретни данни, които можем да изнесем. Данни, с които ние да покажем защо проблемът е толкова голям и сериозен”, посочи министър Павлова.

„Всички българи сме достойни, равноправни европейци и не можем да бъдем третирани като второ качество потребители”, допълни още тя. Според министър Манолова данните показват няколко големи проблема – една и съща стока да се продава с голяма разлика в цената в различните държави, както и различното съдържание в храните.

„Темата е важна и болезнена, защото засяга всеки един гражданин, независимост на каква възраст е”, подчерта министър Павлова и припомни, че темата е сред основните на Българското председателство и е подкрепена лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

Министър Павлова подчерта, че на предстоящия на 30 април форум страната ни ще настоява да се излезе със заключителен документ, който да гарантира, че законодателство за справяне с проблема с двойното качество при храните ще бъде решен максимално бързо.