През годините на своето развитие, Мая Манолова е политик, който добре е обучен, най-вероятно в родината на матрьошките да преобразява себе си неузнаваемо.
Мая Манолова като матрьошка премахва своите обвивки една по една.


През 2006 г. Манолова е сред вносителите на изменение в Наказателния кодекс, станало известно като Поправка „Ванко 1“, с което се намаляват наказанията за склоняване към проституция. Изменение, което довежда до драстично намаляване на присъдите на известни затворници, като Ванко 1 и Кондьо.

През 2013 г. Мая Манолова огласява схема за предполагаема изборна измама, посредством т.нар. "Костинбродска афера".

Като ярко оцветена червена матрьошка, натрупала партийна слава и любов, Манолова се опитва да се превърне в участник в президентските избори. Получава недвусмислена партийна номинация, но се търкулва, подбутната от друга матрьошка – Корнелия Нинова и това на практика я изхвърля от любимата партията, но това е една друга история.

Това, което Манолова като матрьошка на БСП успя в партията майка, е да достигне до пост заместник-  председател на Народното събрание.
Следва пълно преобразяване на Манолова в ролята й на омбудсман - защитник на гражданите.

Днес, Мая Манолова вече се вижда като матрьошка трето поколение демократ и кандидат кмет за София от името на всички граждани, родени някога в столицата, с изключение на геройски загиналите в някакви междуселски борби за партийни субсидии.

Чувства се свободна като матрьошка без партиен билет.
Каква ли ще е следващата кукла матрьошка Мая Манолова?

И има ли вариант една матрьошка да остане гола, поради многото превъплъщения? Дали ни се иска да видим или просто ще запазим приличие...