Пенсиониран преди 8 години служител на НСО се оказа Митко Митков, шофьорът на автобуса, с който националния омбудсман Мая Манолова пътува в понеделник от София до Стара Загора за среща с първите млади обществени защитници, предаде в. Монитор.

Използването на автобус беше своеобразен протест за намерението на финансовия министър Владислав Горанов да й отнеме служебната лимузина по претекст, че срещу няма отправени заплахи, а националната служба за охрана не е таксиметрова фирма. По време на пътуването неколцина пътниците използвали възможността да се оплачат на омбудсмана, една от жалбите била срещу компания за евтини полети, а другата била за чакащ от десетилетия ремонт между села в общините Братя Даскалови и Стара Загора.

„Ще продължа за използвам обществен транспорт, във вторник ще пътувам от София за Варна с влак, вече сме наели едно купе, което ще превърнем в пътуваща приемна. Оказа се, че от БДЖ правят отстъпка ако купиш 5 билета, шестото място е безплатно…“, коментира намеренията си Манолова.

В Стара Загора тя се срещна с първите младежки обществени защитници, които бяха избрани чрез конкурс измежду 20 екипа от училищата в Града на липите станаха 11-токласниците от гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Бетина Радева и Калоян Максимов.

Инициативата е организирана от старозагорския обществен посредник Надежда Чакърова – Николова, като целта да бъде повишена правната и гражданската култура на младите хора и да развие у тях аналитично мислене и активна позиция.

7-членна комисия, в която се включиха председателят на местния парламент,младият кмет на Стара Загора Никола Чакалов и предшествениците му Патрисия Желева и Динко Колев препита кандидатите за омбудсман.