Майка се оплака, че Спешна помощ не се е отзовала на неин сигнал за 5-годишно дете с алергична реакция. Оттам пък й отвърнаха, че не могат да изпращат линейка на всяко позвъняване.

В понеделник по тялото на 5-годишно дете от столичния квартал "Свобода" започват да излизат "пришки", по думите на майката. Пред Нова телевизия тя каза, че обривът се е разпрострял за секунди. Това я принудило да позвъни и на 112, откъдето я съветват да отиде в близката поликлиника.

"Звъннах на 112, мисля, че достатъчно адекватно обясниха ситуацията. Казаха, че дори и да дойдат, няма какво да направят. Съобщиха ми кои са клиниките до нас", разказа майката.

Тя призна, че е била изпаднала в шок за състоянието на детето си и затова решава да отиде в Пирогов. След преглед на 5-годишното дете се установява, че то е получило алергична реакция от лекарство, използвано при предишно лечение.

Пиарът на Спешната помощ Катя Сунгарска коментира, че същият ден 15 екипа са отговорили на над 200 сигнала.

"Ние разговаряхме с колегите от Пирогов, които казаха, че детето е отишло с четири пришки", каза тя.

И подчерта: "Искам да кажа, че Спешна помощ обслужва спешни, животозастрашаващи състояния, а не пришки. Адекватната реакция е да се обади майката на педиатърката и тази терапия, предписана от Пирогов, е можело да бъде назначена и от личния лекар", каза Сунгарска. 


"Алергичното състояние може да бъде спешно, но това изисква различни симптоми. Когато става въпрос за задух, колапс, температура - да, но в случая майката казва само за пришки", завърши тя.