Нови проблеми в педиатрията в София след случая на починалото 3-годишно момче и решението за отстраняване на директори и лекар в три болници, съобщава Нова телевизия.

Двама анестезиолози напускат, а това поставя в сериозен риск работата в лечебното заведение.


Майка, чието дете е настанено в интензивното отделение на детската болница, става свидетел на приемането на малкия Алекс.

Лекарката, приела 3-г. Алекс в Педиатрията: Не системата, а болестта го уби

От 8-ми ноември светът й се върти около борбата за живота на бебето й. С 40 градуса температура и гърчове момиченцето е настанено в интензивното отделение на педиатрията в София. Така майката разказва, че е станала свидетел на случилото се с починалото 3-годишно момче.

„В интензивното има прозрачни стъкла. Сложиха го на масата, опитаха се да го реанимират. Главната сестра също изключително много помагаше, имаше доктор анестезиолог, който не беше дошъл по този случай в болницата, но и той помагаше. И неговата жена помагаше. Докторите направиха, каквото е възможно”, разказа майката Гергана Севелиева.

След обществения отзвук по случая двама анестезиолози от болницата подали молби за напускане, са потвърдили за NOVA от педиатрията.

Единият от тях бил този, който интубирал починалото 3-годишно момче. Заради това, разказва Гергана Севелиева, било отложено изследване на детето й.

Бащата на дете, починало в Педиатрията: Господ ще ги съди, сърцето ми умря ВИДЕО

„Трябва да й бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който не можеше да бъде проведен, защото докторите са напуснали”, поясни майката.

Дежурствата на временно отстранената доктор Елена Георгиева пък били разпределени между други лекари.

„Аз не бих искала да ме лекува доктор, който след 20-часова смяна, с треперещи ръце идва към детето ми и се обръща с думите "какво ви е състоянието?"

Добрите условия за работа ще рефлектират върху качеството и съответно върху по-бързото оздравяване на нашите деца”, категорична е Гергана.