Медицинска сестра от областната болница във Велико Търново отива на съд затова, че е изтеглила парите на починал пациент от дебитната му карта, съобщава "Монитор". 

Обвиняемата работела в отделението по урология, където през февруари 2019 г. постъпва на лечение възрастен мъж.

Няколко дни по-късно състоянието на пациента се влошило и той бил преместен в реанимацията, където починал.

Когато близките дошли да приберат тялото и вещите на покойника, установили липсата на банковата му дебитна карта.

При направената проверка станало ясно, че докато титулярът на сметката лежал в болницата, някой е изтеглил 1200 лв. от картата му.

След подадения сигнал в полицията, започва разследване, което насочва към едната от медицинските сестри в урологията. Това се случва след като жената е засечена да тегли пари от банкомата в района на болницата.

След като била привикана на разпит, медицинската сестра признала, че действително тя е взела картата от вещите на пациента, но го е направила докато той бил жив и с негово съгласие.

Жената обяснила, че имала нужда от пари, помолила се на дядото да и услужи и той се съгласил. Твърденията и обаче, очевидно не са прозвучали никак убедително на разследващите, тъй като тя е подведена под наказателна отговорност.

Обвинението срещу медицинската сестра е по чл. 249 от Наказателния кодекс за използване на чужд платежен инструмент без знанието и съгласието на собственика му.

Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода до 5 години и глоба до двойния размер на получената неправомерно сума.