Тази година исканията на синдикатите бяха доста по-скромни, защото бюджетът удовлетворява и решава доста проблеми. Това каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на брифинг след среща с КНСБ.
 

„Тази среща се провежда всяка година горе-долу по това време, когато бюджетът вече е в Народното събрание. С колегите от КНСБ разисквахме техните виждания по това какви проблеми има бюджетът и къде те биха могли да намерят своето решение. Те представиха включително и писмено своите становища и виждания.
 
Като един участник вече много години в тази среща мога да кажа, че тази година исканията им са доста по-скромни. Това предполагам, че е така, защото самият бюджет удовлетворява и решава доста проблеми, които има в отделните сектори, а и най-вече заради политиката по доходите, която е предвидена в бюджета.
 
Освен конкретните искания, които те поставиха, бих се спряла на някои по-фундаментални въпроси, а те са именно въпросите, че трябва да се извършат определени промени в системата на пенсионно осигуряване“, каза Менда Стоянова.
 
Тя поясни, че са дискутирали по-важни въпроси, които трябва да се създаде работна група, в която да участват и партньорите и представителите на изпълнителната власт.
 
Срещата беше конструктивна и това, което е възможно, да се направи между първо и второ четене, за да се решат някои проблеми, ще го анализираме, дискутираме“, каза още Стоянова, цитирана от „Фокус“.
 
Председателят на КНСБ Пламен Димитров от своя страна заяви, че срещата му с ГЕРБ е била сред първите по бюджета. „Както беше казано - не е сега моментът, в който ние поставяме своите искания“, допълни Димитров и поясни, че те са представени още в бюджетната процедура.