Синоптиците от Meteo Balkans дадоха прогноза за следващите два дни, според която времето над страната ще се предопределя от Черноморски циклон със субтропически характеристики. Ето какво още прогнозират синоптиците.

Висок риск от локални навадения над Източна България през следващите 48 часа! През следващите два дена Черноморски циклон със субтропически характеристики ще оказва влияние над източната половин от страната.

Възможни са прекомерни валежи от дъжд, а на места над Североизточна България и Югоизточна Румъния, валежите да надминат 60-70л/кв.м те ще са проливни по характер, но продължителни, придружени от силни пориви на вятъра.

Някои модели прогнозират трансформиране на ядрото от студено към топло. Това означава, че се наблюдават конвективни процеси и затопляне на циклона и образуването на нещо подобно на Медикейн, но в Черно море.

Възможни са силни пориви на вятъра над Източна България, а поради орографията, очакваме по-силни пориви на вятъра около Сливен. Първата снимка сме показали, очакваните валежи прогнозирани от някой модел.

Втората снимка е радарно изображение на процесите над нашата страна, а ограденото кръгче e центъра на този циклон. Тази сърцевина носи със себе си силен дъжд, силни пориви на вятъра.

> Районите оградени с оранжево - тук очакваме най-силни валежи от дъжд и висок риск от локални наводнения. Поривите на вятъра ще са между 40-70км в час.

> Районите оградени с жълт цвят - валежите ще са по-слаби и дори тук могат да се образуват и изолирани гръмотевични бури.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.