В България между 10-15% са потърпевшите малолетни и непълнолетни от трафик на хора. Ние считаме, че децата са изключително уязвими и работим активно с училищата. Имаме академия за доброволци , които се опитват да ги предпазят от това престъпление. Голяма част от децата първо отпадат от училище, те са най-трудно досегаеми. Това съобщи Камелия Димитрова от Комисията за борба с трафика на хора.
Тя заяви, че в София вече стартира специлизирана услуга тип кризисен център, където се цели пълно възстановяване на детето и заздравяване връзката с родителя. Според нея все по-често и почти винаги интернет се използва като средство за въвличане на жертвите.

"Интернет се използва не само за примамването чрез фалшиви обяви за много добри оферти за работа, но и като механизъм за контролиране на жертвите, за проследяване на тяхната експлоатация и за изнудване на жертвите чрез заплахи, че техни снимки ще бъдат изпратени на близки и родители. Интернет се използва и за улесняване на транспорта и паричните потоци, които се генерират от трафика", коментира Димитрова пред БНТ. 

От своя страна посланикът на Великобритания Ема Хопкинс каза, че не е необходимо да са само една група жертвите. "Към тях спадат не само необразовани, но и образовани хора", посочи тя. И добави, че са публикували Доклад в Обединеното кралство с пример за стотици държави, в които гражданите падат жертви.

"Ориентир трябва да е, ако фирмата не е регистриран посредник, а има списък в сайта на Агенцията по заетостта.", каза Камелия Димитрова относно основните признаци, по които може да се разберат фалшивите обяви за работа. Ако възнаграждението е много по-високо от средното за държавата, ако предлагащият не е ясно идентифицирана фирма и не предлага договор на езика,който владеем."

Н.Пр. британският посланик Ема Хопкинс сподели също, че в Обединеното кралство непрекъснато публикуват информация за превантивни кампании какво става, ако пристигнеш в една държава и работата не отговаря на обявата и заяви, че има добро стратегическо партньорство с българските институции.