Министерството на финансите даде заден за промените, заложени в Наредба H-18, и се отказва окончателно да въвежда новите изисквания към касовите апарати в търговските обекти и онлайн магазините. Заради големия обществен интерес всички предишни решения, касаещи софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще бъдат отменени.


Това съобщи Министерството на финансите в края на миналата седмица. Това стана часове след като бяха обнародвани поредната порция промени в нормативния акт.

От министерството поясняват, че това ще стане с промени в Закона за ДДС. След като те станат факт през есента, защото парламентът е в отпуск от 1 август, от министерството ще отменят "въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО". 

Останалите изменения в наредбата предполагат и преработка на вече одобрените от НАП софтуери за управление на продажбите.

Причината е, че се правят няколко промени в начина на работа на фискалните устройства, които улесняват бизнеса, но за да се използват, трябва да се ъпдейтне и софтуерът, което вероятно ще доведе и до нови разходи за фирмите.

След влизането в сила на промените в Закона за ДДС Министерството на финансите има готовност да приведе в сила Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО.

Последният срок за въвеждането на новите изисквания в Наредба Н-18 беше 1 януари 2021 г., но сега той отпада, след като държавата и бизнесът са постигнали консенсус за нова промяна на спорната наредба. 

За въвеждането на новите изисквания се застъпваше най-силно бившият вече финансов министър Владислав Горанов, който публично защитаваше необходимостта от тях, за да се бори със сивия сектор.

Бизнесът обаче настоя, че има много недомислени неща, които само усложняват дейността на търговските обекти и ще доведат до допълнителна административна и финансова тежест.

Новият финансов министър Кирил Ананиев очевидно смята, че промените не са удачни в настоящата ситуация и стопира спорната наредба.

Преди това документът набъбна до 260 страници, има 40 приложения и беше редактиран и променян десет пъти през последните 2 години. Сега бизнесът може да си отдъхне поне временно. Друг е въпросът, че част от фирмите вече инвестираха милиони, за да отговорят на изискванията за СУПТО.