Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия bTV, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж скрийншотовете по-долу).

Твърдение: Румен Радев рекламира платформа за криптовалута, от която спечелил милиони по bTV

Уебсайтът, публикувал "интервюто" с държавния глава, е фалшив и имитира сайта на телевизията и това се вижда от неговия URL (универсален указател на ресурс), който би трябвало да съдържа в себе си btv.bg или btvnovinite.bg, a в конкретния случай - btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/.

Скрийншот от фалшивия сайт

Линк към публикацията се е разпространявал през последните дни като спонсорирано съдържание във Фейсбук от страницата в социалната мрежа Cake Toppers Guatemala. Справка показва, че страницата действително е имала такава реклама, насочена към България и потребители на 30-65-годишна възраст. На страницата е посочено още, че се поддържа от администратори в САЩ, Канада и Гватемала. 

 

Проверка показва още, че президентът Радев действително е бил интервюиран от Цветанка Ризова в предаването "Лице в лице", излъчено на 11 декември 2019 г. Но в него не става въпрос за "нова програма за търговия с криптовалута".

От президентството определиха публикацията като "измамна".

В отговор на запитване, отправено от БНР, от прессекретариата на президента заявиха, че за "разпространявани през последните месеци измамни публикации, в които се злоупотребява с името и образа на държавния глава, президентската институция е информирала компетентните институции".

Заключение

Твърдението, че президентът Румен Радев рекламира в интервю по bTV платформа за криптовалута, е НЕВЯРНО. Сайтът, публикувал фалшивото интервю, имитира онлайн страницата на телевизията и това се вижда най-малкото от неговия URL, уточнява БНР. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че са сезирали компетентните институции за тази и за други измамни публикации.

БЛИЦ припомня, че в началото на декември месец 2023 година скандални кадри с Радев разтърсиха мрежата, а веднага след това от ГДБОП започнаха проверка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук