Преходът от коледните пости към консумацията на месни и млечни продукти трябва да става постепенно - поне 2-3 дни. Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба.
По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне. Трябва да се внимава с консумацията на гъби, препоръчително е да се ядат култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне, трябва да се търси лекарска помощ. Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия.<br /> <br /> Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шамфъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.<br /> <br /> При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие.<br />