Болниците в Габрово и в Плевен ще са ни приоритетни. Първо за тях ще предвидим необходимите санитарни материали и хигиенни средства.

Това каза тази вечер в Габрово министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА. По думите му, изпратени са 60 проби от Габрово и се смята, че са обхванати всички лица, които са били в досег с двете заразени с коронавирус жени. Според министъра предоставените хигиенни санитарни средства ще стигнат за около десетина дни, но след това има готовност за осигуряване на нови.

Засега болните в инфекциозното отделение, което разполага с 10 легла, ще се обслужват от тримата лекари - специалисти по инфекциозни болести, в Габрово, а ако се появи необходимост в бъдеще, има готовност за командироване на специалисти, посочи министър Ананиев. По думите му, около 10 души са били в контакт с двете болни жени, останалите 50 проби, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, са на хора от болничния персонал.

Припомняме, две жени - едната на 75, а другата на около 40 години, са заболели от коронавирус. Те са изолирани в инфекциозното отделение на областната болница "Д-р Тота Венкова", лекуват се и ще останат тук. Болницата е под карантина, има 24-часова полицейска охрана. Не се допускат свиждания, не се приемат болни, освен такива с животозастрашаващи заболявания; на този етап и не се изписват болни.