Ще бъдат създадени мобилни групи, които ще налагат санкции за неносене на маски. Органите на реда могат да санкционират. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг след спешна среща за К-19. 

"В момента се разисква случаят с върнатия човек. Обсъждат се текстове, с които да се налагат санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват болни с ковид. Започва се с финансова санкция и се стига до спиране на финансиране от НЗОК.

Ще създадем национален координационен център, където да пристигат сигнали от всички институции, за да може ефективно и навременно да се координират и да се задоволяват всички нужди", обясни той. 

Повод за коментара му е случай с 64-годишен мъж с пневмония, който хасковската болница не пожела да приеме.  

"Решението за носене на маски е взето след двучасова конферентна връзка с експертите. Председателят на експертния съвет категорично подкрепя носенето на маски на открито. Ако не вярваме на него и подлагаме под съмнение мнението на специалистите доказали се във времето, на кого да вярваме", допълни Ангелов. 

"Има осигурен Ремдесивир в Пловдив. До края на месец март ще има осигурени количества за българските граждани", каза още той.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!