Заетостта на леглата на национална база е приблизително около 30%, а тези в интензивни отделения - приблизително около 20%. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

По отношение на лекарите - положителни до момента са 2664. 

"Най-важното, за което искам да благодаря на българските граждани, е съзнанието, което проявяват и разумът, който надделява в момента. Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито. Тя спасява човешки живот. Следващата мярка е физическата и социална дистанция", уточни Ангелов.

"Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията, да ограничат пътуванията, ако те не са необходими. От самото начало говорихме, че през есенно-зимния сезон броят на заразените ще се увеличи и това бе очаквано. Сега най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за всеки човек до нас", каза още той.

"Днес пристигат още 1700 флакона Ремдесивир. Част от декларираната доставка за България за месец Ноември. Другата седмица ще пристигнат 4200 флакона. Нямаме недостиг", добави министърът и каза да не се гледа на лекарството като панацея.

"Ремдесивирът също има странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и предимствата на това лекарство. Лечението с Ремдесивир става по критерии, изпратени до всички лечебни заведения", каза още той.

Както БЛИЦ по-рано съобщи, за последното денонощие са установени 4054 случаи на коронавирус у нас, малко повече от вчера, когато те бяха 4041.

Направените тестове са 13203 и така вече у нас са тествани с PCR технологията 759595.

В момента активните случаи са много над критичните нива - 41178, общо потвърдените са 64591 .

В болница са 3191 души, от тях в интензивно отделение 239.

Излекуваните за последното денонощие са 403 души, но все пак мрачна остава статистиката с броя на помчиналите - те са 54, така вече коронавирусът е отнел живота на 1466 души от началото на пандемията у нас.