С вчерашното решение на колегиума на практика бяха потвърдени в положителен аспект нашите усилия в последните 9 месеца - един от законопроектите, приет без БСП в пленарна зала, но ЕК не го признава като приложено законодателство. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в "Лице в лице" по bTV.

По повод дерогацията той сподели: "По нашия анализ достигнахме до заключение, че безспорно сега може да се твърди, че има ограничаване на правото на свободното придвижване. Държавата обаче би могла да се отклони в известна степен. Имаме подготвена нота, има готовност представителството ни в Страсбург да я получи".

"Всички процедури, в които имаме задължение да приложим европейското право, се следят. По мой спомен, броят на директивите на европейското право, което остава неприложено, намалява. Това означава, че системата ни е все по-интегрирана с европейската", обясни още той. 

Той потвърди, че 7 наказателни процедури срещу България са прекратени: "На практика бяха потвърдени нашите усилия в последните месеца". 

"Наблюдаваме много внимателно нотариалната дейност. В първите дни имаше известно колебание и някои нотариуси изповядваха като "неотложни" някои сделки. Сега бих казал, че тази дейност се саморегулира вътрешно. От дежурните нотариуси максимумът сделки е 5-6 на ден", допълни Кирилов. 

"Усетих напрежение от речта на президента, въпреки че не я слушах, защото бях на комисия, трябва да сме единни в ситуацията", коментира още Кирилов.