"Преди да влезе в студиото служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова каза: "Обесете ме, ако аз съм виновна за проблемите на пътя", това анонсира преди разговора с Комитова в "Здравей, България" по Нова ТВ Виктор Николаев, а впоследствие министърът потвърди, че е казал това. 

Водещият обаче уточни, че всичко е било на шега и тяхната работа е да попитат Комитова какво точно се е случило на пътя на АМ "Струма", на която изгоря автобус с граждани на Северна Македония и загинаха 45 души. 

Основният въпрос към Комитова беше защо на тази фатална отсечка пише, че е разрешена скорост от 120 км, след като първоначално е била разрешена допустима скорост от 90 км.

"Първо, една кратка история на пътя. 98-а година почваме проектиране, 2002-ра почваме да строим с първо разрешение за строеж, четири години по-късно 2006-та, второ разрешение за строеж за пътни възли, 2007-а вземаме акт 15 и имаме завършено строителство, режем лентичката и пускаме този скоростен път с 90 км разрешена скорост.

Три години по-късно ДНСК отказва да издаде акт 15 поради незавършени отчуждителни процедури, това означава, че отново сме строили път върху нечия земя, тъй като не сме придобили като държава земята, за да строим на нея.

2012 година го обявяваме пътя за национален обект. Тогава започва процедура за завършване на отчуждителните процедури, но до 2021 година не сме ги завършили.

Пътят е с разрешена скорост от 90 километра, той не е нито магистрала, нито дори скоростен път, за да означава, че позволят скорост над 90 км. Това означава, че може да бъдете изхвърлени от пътя. През 2013 година някой е допуснал скоростта да стане 120 км. На този участък преди години и аз бях на път да загубя контрол върху автгомобила си", каза Виолета Комитова.

Освен това служебната министърка призна, че и самата тя е претърпяла неприятен инцидент на злополучната отсечка.

"Точно в този участък преди години колата ми започна да поднася.

Аз не карам бързо, не карам и през нощта - отблясъците ме заслепяват, но ето - случи се", каза Комитова.