За съжаление, случаят с трагедията на АМ „Струма“ се политизира в Северна Македония. Политическите партии го ползват за своите цели през последните дни, каза журналистът Йовица Пауновски в „Тази сутрин“ po bTV.

В Скопие има няколко версии за инцидента, но остават и много ключови въпроси без отговор. Най-често задаваният въпрос е как е избухнал пожара в автобуса и какво е предизвикало взрив, казва Пауновски.

Докато политическите партии използват случая да атакуват правителството и институциите, самите институции пък казват, че самите пътници са донякъде виновни, че не са изискали всички документи от компанията, организирала пътуването, отбеляза журналистът.

Противоречива е и информацията къде се намира собственикът на агенцията. Според информация на македонският вътрешен министър Оливер Спасовски, изнесена преди три дни, Хаджиу е в Северна Македония и властите имат контакт с него. В понеделник обаче македонската прокуратура е обявила, че Хаджиу е в България, където е на разположение на разследващите органи.

Според последната информация собственикът на „Беса Транс“ се върнал в България с такси, след като научил за трагедията, каза Пауновски.Все още няма отговор как автобусът е прекосил държавната граница над 100 пъти без необходимите документи.

В Северна Македония се води паралелно разследване, което е концентрирано върху самата работа на туристическата агенция и липсата на необходимите документи на автобусите.

Появила се е информация, че самият собственик на „Беса Транс“ Беким Хаджиу е бил в един от четирите автобуса и е бил регистриран като негов шофьор, каза Пауновски.