Проблемът с увеличаващия внос на употребявани автомобили трябва да бъде решен на наднационално ниво. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов по отношение на заседанието на Съвета за министрите.

По думите му затова три държави внесоха нота в Европейския съвет.

„Без да съм фундаментален привърженик на пазарната икономика, считам, че тя е добър регулиращ инструмент“, посочи министърът.
Той обясни, че много често се случва западноевропейски градове да забраняват допуска на определен вид автомобили - основно дизелови, под определен евростандарт.

„Това е административен акт, това не е пазарен. Той води до нежелание да имаш тази кола, защото не можеш да я използваш в града, което води до намаляване на цената ѝ. Естествената посока на движение от запад на изток на такъв тип автомобили е факт, но когато цената бъде изкривена изкуствено, тя трябва да бъде по някакъв начин регулирана. Тук идва ролята на държавата и респективно на ЕС. Не можем да спрем вноса на тези коли, защото един от фундаменталните принципи на ЕС е свободното движение на стоки. Същевременно когато изкривяваш един пазар, когато създаваш неблагоприятни услови за едни, трябва да понесеш отговорността за тях“, смята Нено Димов.

По думите му тези, които изкривяват пазара, трябва да понесат отговорността. На този фон двойният стандарт не бива да бъде допускан.
"На практика трите държави внесохме за разглеждане в Европейския съвет нота към Комисията", допълни още министър Димов.