Мерките за подобряване на качеството на въздуха са насочени основно към битовото отопление, което замърсява въздуха 9 пъти повече от автомобилния транспорт. Това каза  министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Подмяна на уредите за отопление с алтернативен начин на отопление е един от начините в програмата за качестовото на въздуха, добави той.
Изследването е насочено към местната власт, т.е. как ограниченият ресурс да се инвестира с максимален ефект.

Той открои, че идеята е да не бъдат допускани определени въглища и брикети, които замърсяват силно въздуха.

По думите му идеята на новата програма е на пазара изобщо да не бъдат допускани въглища и брикети, които не отговарят на условията. "Ще се изисква от производителите и вносителите да представят сертификати. До хората не трябва да се допуска възможност да си купят нискокачествени въглища", каза още Димов и посочи, че това няма да доведе до голяма промяна в цените.

"Ако говорим за битовото отопление, вероятно част от програмата ще помогне на домакинствата да си купят нови уреди. Давайки на общините този ресурс, те ще решат как да помогнат на домакинствата да си подменят уредите. Идеята е промяната да стане първо чрез стимул, после чрез оттегляне от пазара. Трябва да развием така икономиката, че да бъдем по-богати. Развитата икономика и държава, която има определено ниво на стандарт, е тази която развива устойчива околна среда. Когато можете да си позволите алтернативен начин на отопление, най-малкото ще се замислите. Така че връзката между качеството на живот, богатството на една държава и опазването на околната среда е много близка", обясни министърът на околната среда и
водите.