В закона ясно е разписано намаляването на сметките за битовите потребители и индустрията. По отношение на клиентите с газ законодателят е предвидил намаление на цената с първата възможна сметка.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV. 

"Реалната сума ще е минус това, което има като разлика за възстановяване на клиент. След подписването с "Булгаргаз", те ще имат 14 дни да преведат парите към България. С изравнителната сметка ще се види разликата за газ парно. Изравнителните сметки ще се получат след средата на юли месец", разкри министърът. 

"Не мога да се ангажирам с колко ще бъде намалението за потребителите. Предстоят изчисления", коментира Петкова. 

"С бизнеса винаги сме имали добър диалог. Мисля, че до бизнеса този път достигна грешна информация – никога не е имало дебат дали трябва да се върнат пари на индустрията.

Напротив, искахме да им върнем максимално бързо средствата. Стана така, че едва ли не аз искам да отклоня 45 млн. лв", коментира министърът на енергетиката.

Преди две седмици от Асоциацията на организациите на българските работодатели - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поискаха оставката на министър Петкова.

"Няма драстични промени в потреблението на електричество. Да, една голяма част от бизнеса не функционира, но потреблението за бита се е повишил. Около 20% от битовите клиенти са се възползвали от отсрочване на сметките. Няма нито един битов абонат, на който да му е спрян тока", завърши Теменужка Петкова.