Имаме около 100 хиляди резервации за следващите две седмици, но призовавам да има строг контрол. Трябва да има доказателство, че всеки човек, който стъпва на територията на страната е здрав. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов в "Лице в лице" по bTV.

Той каза още, че някои хора са си извадили и платили визите за у нас. 

"Изискванията, които са за всички граждани от ЕС, трябва да важат и за другите дестинации. Да - строг контрол, но в никакъв случай затваряне. Това е логично. Ние не сме във фаза, в която болните да са в няколко региони и да ги ограничим. Болните са из целия свят и дори да затвориш някоя страна - не помага. Помагат стриктните мерки. Битката е в това здравната система да издържи", каза Проданов.  

"Засега сезонът върви доста добре. Ако няма някаква извънредна ситуация с ковид, нещата ще бъдат добре. Още не може да стигне нивата от 2019 година, но сезонът е по-добър от предходния", обясни министърът на туризма. 

"Много добър подход от МЗ беше да пуснат предварително заповедта, за да може браншът да каже забележките си. Изключително малко анулации има. Имаме и дипломатическо напрежение, защото наши колеги от Израел казаха, че не искат да бъдат третирани като втора или трета ръка хора, защото вече са на четвърта игла и са по-ваксинирани от много други страни в ЕС. Казаха, че ще ни сложат в черния списък и България няма да се ползва като туристическа дестинация", разкри той.