Аз извърших проверка в Министерство на правосъдието относно твърдението, че Божанов е бил някакъв защитен свидетел. След проверката не е установено той е да бил защитен свидетел и да е бил охраняван и защитаван от Бюрото по защита.

Ще има проверка за достъпа на Божанов до спецпрокуратурата. Той, за да е влизал там, е имал достъп отвътре. Това ще бъде засечено,  заяви пред БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов.

"Министерство на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт. За съжаление, Министерство на правосъдието няма оперативни и разследващи функции. Моята роля е да настоявам за обективност, за всестранно разследване.

Ще участваме в работата на парламентарната комисия, която е създадена, за да разследва случая с Нотариуса", каза министърът на правосъдието.

По думите му, парламентарната комисия, която ще разследва случая около Нотариуса, има широки правомощия.

"Комисията трябва много сериозно да се заеме със събирането на доказателства, с изслушването на институциите, които имат отношение към казуса".

Атанас Славов обясни, че за да има толкова сериозна схема около Божанов, която се е развила около 20 г. при различни управления, трудно може да стане без политическа протекция.

"Трябва от промяна в закони и процедури да преминем към осъдителни присъди. Когато имаме вече осъдителни присъди на корупция по високите етажи на властта, на корупция в съдебната система, това е истинското доказателство, че институциите работят", подчерта Славов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук