Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков предлага да бъде въведен лимит на глобите, плащани от шофьорите за грешки при ползването на винетки, пише БНР.

Според регионалния министър идеята да се уведомяват водачите на автомобили три дена, след като са получили глобата, не може да се приложи. Проблемите са назад във времето:

"Този софтуер, който е правен 2019 година, не позволява глобите да излизат в сайта на АПИ, но има още един голям проблем - и че в този момент, когато е направена цялата система - пак говоря, 2019 година, една от идеите е била включително човек, когато си купува електронна винетка, да си оставя телефон, да си оставя мейл, за да може ако се случи проблем, да бъде уведомен човекът, че има такъв проблем и че има нещо нередно с винетката.

За съжаление, имало възражение в тази посока. Имало е възражение от обществени организации. Възражението е било прието и сега на практика възможните технологии не можем да ги използваме", каза той.

Решението е в Закона за пътищата да се приеме, че при натрупване на повече глоби, да има лимит за една година.

"Ако вие в момента имате 20 глоби, да кажем, плащате три и не плащате другата част".

Нужна е обаче инициатива на парламента, за да не се превърне случаят със софийското село Пролеша, където жителите му се оказаха глобени с милиони, защото са шофирали по столичното Околовръстно шосе без винетки, в тенденция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук