През последните два месеца показахме, че можем да бъдем предпазливи, поради което все повече активности в страната започнаха да се отварят. Все пак трябва да имаме предвид че пандемичната ситуация не е свършила и ще се наложи да продължим да бъдем предпазливи. Такова мнение изрази образователният министър Красимир Вълчев в предаването "Още от деня" по БНТ.

На въпрос дали покрай отварянето на моловете от понеделник съществува риск голям брой от учениците да се съберат на групи в тях, министър Вълчев заяви, че има известна тревога в тази посока.

"За малолетните ученици отговорността се носи от родителите, но за по-големите ученици се надявам да имат тази зрялост и да не го правят. Ето защо когато отворят врати и училищата, преподавателите ще трябва да изнесат кратки беседи пред класа за ситуацията, в която се намираме, и какво е препоръчително и какво не е препоръчително да се прави'', коментира Красимир Вълчев.

"Училищата се дезинфекцират всяка седмица, дори ще бъдат по-безопасни от един магазин. Няма да се допуска струпване в двора на училището, както и в самите стаи. Ще има по десет ученици в стая и ще бъдат разредени. По време на самия зрелостен изпит ще имат правото да си свалят маските, но ще трябва да дойдат с маски'', уточни просветния министър за предстоящите матури.

"Квесторите вече са организирани за матурите. За момента нямаме нужда от допълнителни помещения, като за провеждането на изпитите, освен класните стаи, ще бъдат използвани физкултурните салони и столовата'', обясни още той и добави, че по т.нар. училища-гнезда също няма да се допускат струпвания, а всичко ще бъде или електронно, или по график.

"Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове в деня на своето изпращане, тъй като за тях този момент е с емоционална стойност. Изготвен е протокол, който ще бъде разпратен до училищата, но разчитаме, че и самите абитуриенти ще проявят както отговорност, така и творчество по отношение на това какъв ритуал за поздрав ще използват, тъй като прегръдките и целувките няма да са разрешени'', напомни министър Вълчев.

Относно кандидатстудентските изпити Красимир Вълчев посочи, че в някои от ВУЗ-овете изпитите ще бъдат в електронна среда, докато други ще изискват присъствие, като даде пример с медицината.

"Дистанционното обучение е неизбежно, особено през това десетилетие. Учениците ще се върнат някой ден в класните стаи, но и електронното образование ще продължи да се развива. Всяка една грипна ваканция ще бъде в електронна среда, така че ще продължим в дейностите в тази насока. Предвижда се също така мащабно обучение на учителите за ползването на електронните ресурси'', коментира в заключение образователният министър.