"Тежък човешки казус. От 10-15 дни се опитваме да помогнем. Първата крачка беше да я преместим в държавна болница. Нашите консули са в постоянна връзка с авиокомпаниите, за да може тя да се прибере, но самите лекари също се притесняват дали ще издържи полета. Има оферта от една от авиокомпаниите в София, има и отказ от авиокомпании изобщо да поемат този казус. Трябва да лети с медицински екип, с техника и кислород. Очевидно жената се е влошила след сеанси - методи на лечение". Това каза пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева за българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко състояние в Бразилия.

"Радвам се, когато се оценява подкрепата, която се оказва. Посланикът на Бразилия също беше извикан в министерството с желание за съдействие. Опитваме се да помагаме с каквото можем, доста често успешно", допълни тя. "Обнадеждително е това, което се случва, исторически. Надяваме се ангажиментите, които пое севернокорейският лидер по време на срещата му с южнокорейския президент, да ги изпълни. Но дотогава смятам, че санкциите трябва да се запазят", заяви Захариева.

"Предстои среща на върха. По отношение на Грузия - изключително добре изпълнява препоръките и като съюзник в НАТО. Нямаше пълно съгласие по отношение на Босна и Херцеговина. Не знам дали в София ще се водят преговори. Ще има среща може би между Ципрас и Заев. Истината е, че всички очакваме това, но мисля, че колкото повече ги оставим на спокойствие да водят преговорите за името на Македония, толкова по-бързо ще се решат нещата", каза още тя.

"Диалог, но по никакъв начин не може да се счита, че се връщаме към диалога от периода преди Крим. Добре е, че има постоянен контакт между НАТО-вския генерал и руската армия. Така че диалогът на военно ниво трябва да го има", заключи Захариева. "Целта на тези удари, които бяха еднократни, извършени от нашите съюзници (САЩ, Франция и Великобритания), бяха, за да се предотврати повторно използване на химическо оръжение в Сирия. Милиони са принудени да напуснат държавата си", коментира тя.

"Ако искаме да имаме проспериращ, сигурен, стабилен и силен Европейски съюз, трябва да имаме Западни Балкани, които са демократични и сигурни. Голямо внимание към страните от Западни Балкани. Започна обиколка, за първи път такава, на Юнкер. Тя приключи в София. Сега такава обиколка извършва президентът Туск", обясни министърката на външните работи.