През 2017 година в България са регистрирани 254 столетници, сочат данните на Националния статистически институт. Така страната ни е на едно от последните места в Европейския съюз по брой столетници на глава от населението, твърди генетикът Любомир Балабански. Най-много хора, надхвърлили един век, има в София. В столицата са регистрирани 46 столетници, но тук живеят и една четвърт от българите.

Тревожен е фактът, че в Родопите към момента почти няма столетници, пише "Марица".

Столетниците са обект на научни изследвания, тъй като се счита, че техният геном е златният стандарт в генетиката, обяснява Балабански. От научна гледна точка се очаква геномът им да е лишен от патологични мутации. Т.е. да не носят мутации, които предразполагат към определени заболявания, особено хронични и животозастрашаващи. Генетиците очакват да намерят в генома им и много защитни алели, които предпазват столетниците от определени фактори на околната среда.

Целта на учените е да разберат как тези хора живеят до 100 години от генетична гледна точка и какво е специфичното във физиологията и в метаболизма им, така че да живеят с една трета повече от средностатистическото за България.  

След столицата най-много столетници има в областите Благоевград, София, Кърджали, Пазарджик и Плевен.