Дядото на легендарния български актьор Георги Парцалев е погребан в Преображенския манастир край Велико Търново. За това споделя самият комик пред своя приятел Илия Ангелов, известен като илюзиониста Магистър Илма, пише "Телеграф". 

При едно от участията им в старата столица двамата се отбиват в манастира. Докато обикаляли, те изведнъж се озовали зад манастира, където се намирало гробището.

Парцалев се спрял до един надгробен камък и с тъжен глас казал: „Погледни, Илия, това е дядо ми. Рядко човек може да види името си издълбано върху надгробен камък още приживе“. След това замълчал и дълго време не проговорил, вглъбен в себе си.

На надгробния камък пишело: Георги Иванов Парцалев. Така се казвал дядото, на когото бил кръстен и актьорът, чиито три имена носел.

Конте

За дядото Георги Парцалев се знае малко. Бил търговец и за онези години се обличал като конте. На коня си се качвал винаги със сако по европейската мода. А когато сутрин излизал на двора да се мие с вода от кладенеца, строявал синовете до себе си. Един отвъртал геранилото и вадел водата, вторият му поливал да си измие лицето и ръцете, а третият държал пешкира, който му подавал, да се избърше.

Дядо Георги бил строг патриархален българин, такъв бил и бащата на бъдещия актьор Иван Парцала, както го знаели в родния му град Левски.

Сам бъдещият велик комик споделя, че до края се страхувал от баща си. „Само мустаците му да погледнеш, едни такива бухнали и кабардясали, и те хваща страх“, споделял с усмивка често комикът. Бащата Иван също въртял дребна търговийка. Имал малко магазинче в Левски от типа „за всекиго по нещо“.

Искал синът му Георги да завърши медицина и да стане доктор, та да го уважават хората и да печели много пари. И тежко изживял това, че Георги решил да стане „карагьозчия“, както казвали по онова време на артистите.

Що се отнася до гроба на дядото Георги Парцалев в Преображенския манастир, днес вече няма и следа от него.

Обожателка

На 16 юни т.г., ако беше жив, Георги Парцалев щеше да навърши 99 години. Животът му го свързва и по още един изключително красив и романтичен начин с Велико Търново. В продължение на цели 14 години – от 1965 до 1989 г., всяка година за рождения си ден той получавал поне по едно писмо с картичка честитка от своя тайна обожателка.

Текстът на първото писмо гласял: „Треперя, когато Ви пиша. Бъдете жив и здрав и продължавайте да ни радвате все така с творчеството си. Аз винаги ще си остана Вашата най-голяма почитателка. И дано пътищата ни някога да се пресекат“.

Актьорът пази писмата на неизвестната дама в папка чак до края на живота си и през годините прави всичко възможно да я открие и да се срещне с нея. Но напразно, тя завинаги си остава неговата анонимна ухажорка.

На всички писма клеймото е от Велико Търново. Парцалев дори моли милицията в старата столица да му помогне да я открие, но му отказват, защото това било нещо „дребно и житейско“.

А при това писмовната връзка започнала да се задълбочава и в последните си писма дамата дори започва да заплашва Парцалев, че ще сложи край на живота си, защото не може да го има за себе си.

Като го уведомява и как точно ще го направи, като скочи от Стамболовия мост. Но отново не съобщава нито имената, нито адреса си.

„Боже, аз съм разбил нечие нежно сърце. И заради мене тази жена ще се самоубие. Искам да я открия, но как да го направя, като тя не е оставила нито имената, нито адреса си“, тюхкал се романтикът Парцалев.

През 1971 г. по време на едно от турнетата си Георги Парцалев минава и през Търново, където има няколко участия. Той е сигурен, че този път ухажорката най-после ще му се разкрие и те ще се срещнат и запознаят. Но отново това не се случва.

След края на турнето, след като вече се е прибрал в София, Парцалев получава поредното анонимно писмо. В него загадъчната дама го уведомява, че е посетила всичките му 12 спектакъла във Велико Търново.

„Всеки път, когато Вие излизахте на сцената, сърцето ми спираше да бие. И ми се искаше да Ви се обадя след спектакъла, да се видим. Но не желая да Ви се натрапвам. Завинаги ще Ви обичам. Останете си със здраве и все така талантлив“, завършва писмото си болярката.

Това признание още повече озадачава и шокира актьора, който вече не знае какво да мисли и какво да прави. Пред приятелите си той даже споделял, че толкова бил впечатлен от чувствата на непознатата другарка, че ако разбере коя е, ще се ожени за нея.

Но за добро или за лошо това никога така и не се случва и великотърновската му ухажорка остава завинаги анонимна. А романтичната папка с декоративни розички, в която са били съхранявани писмата, роднините на актьора пазят дълги години след неговата смърт.

Мистерия

Макар и индиректно Георги Парцалев има и още една малко известна връзка с Търновско. В продължение на години неговият шивач в София е също от този регион. За съжаление за този човек, грижил се за костюмите на легендарния актьор, днес не се знае почти нищо.

Георги Парцалев напуска този свят на 31 октомври 1989 г. в Правителствена болница на 64-годишна възраст от левкемия. Сред българския народ обаче дълги години като мълва се носи, че актьорът е бил пребит в центъра на София пред „Кристал“ от милицията, защото е участвал в екопротестите.

Това обаче не е вярно. Мистерията се задълбочава и от факта, че след смъртта на Парцалев смъртният акт е даден не на майка му, а на колегата му Георги Калоянчев. Тялото на актьора е аутопсирано, но резултатите от аутопсията така и никога не стават известни.

Дори и след смъртта му властниците не пропуснали да си отмъстят на великия актьор за славата и уважението, на което се радвал приживе. Отказано е тялото да бъде изложено за поклонение в Сатиричния театър с мотива, че това ще стане в Ритуалната зала на Централните гробища.

Там милицията се опитва с кордон да попречи на обикновените хора да се простят със своя любимец. Но хората разкъсват кордона и достигат до ковчега. Великият комик е погребан в парцела на артистите и културните дейци, но в самия му край, като че ли от немай къде.

Погребението не минава без скандали и драми. Роднините на актьора и неговият иконом Петър взаимно се обвиняват, че са задигнали бижутата на Парцалев, най-ценното от които бил един диамантен кръст. През 2011 г. се разгаря нов скандал, свързан с тленните му останки.

Те са изровени и събрани в найлонов плик, за да бъде положено вътре тялото на починалата сестра на актьора. Малко преди смъртта си Парцалев взема решение да остави цялото си имущество не на роднините си, а на родния си град Левски.

Днес в града има музей, посветен на Георги Парцалев. В него се пазят някои от неговите дрехи, сценични костюми, икони и др. вещи. За съжаление обаче родната къща на комика не е запазена.

През годините тя е съборена. През 2023 г. медии алармират, че сградата, в която е музеят на легендата, е в окаян вид и е пред разруха.