Неизвестни продупчиха корените и стъблото на черешово дърво на ул. „Кадин мост” в Кюстендил и в дупките изсипаха нафта. Случаят възмути обитателите на тихата улица, разположена на входа на града. 

„Акцията на злодея продължи след като запали и горивната течност. Известно ми е, че горивосмазочните материали образуват емулсия, която увеличава вътрешната енергия и температура на дървото. Огън и дим излизаха от черешовото дърво само на 2 метра от газоразпределителна кутия, на 1 метър под електропровода. Истинско чудо е, че не се стигна до сериозни щети. Видях, че малки деца се опитваха да помогнат на растението с шишета с вода”, сподели Надя Димитрова, живееща в близост. 
 

Хора от улицата се обадили и на тел. 112. Любопитен факт е, че дървото се намира пред работилница за авточасти и ремонт на автомобили, уточнява struma.bg.

Акцията не е епизодична. Местни жители припомнят, че в средата на месец април тази година вандали посегнаха на две от вековните секвои в местността Ючбунар. При проверка от РИОСВ и „ДЛС Осогово” се установи, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои някой направи дупки, от които изтичаше смола, която впоследствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява. Поставиха и забранителни табели.

Вандалите не се поколебаха да приложат пироманските си методи и на красива върба край емблематичните римски терми. Впоследствие дървото изсъхна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!