Емблематичният композитор Митко Щерев празнува 72 лета. Роден в Ямбол на 28 януари, Митко остава с брата и сестра си при майка си след развода й с баща му. Със заплата на чистачка във вечерната гимназия тя не може да ги храни и облича и Митко се озовава в пансион за сираци. В началото на 1958 г. Митко започва уроци по акордеон. Първите му учители са Христо Христов и Николай Николов. През лятото на 1960 г., придружен от възпитателката си, се явява на изпит в Музикалното училище в Пловдив, където е приет със специалност фагот.
Прехвърлят го в пловдивския пансион “Рада Киркович”, където живее пет години. Там преподавател по акордеон му е великият Асен Овчаров, който го учи да аранжира за “ритмус” и духова секция. Преподавателката си по облигат пиано 

Румяна Гарвалова Митко нарича “втора майка”
аради нейната голяма добрина и човечност 


Има специално отношение и към Пенка Минчева и Живка Язова, и двете преподавателки по солфеж.

Недохраненото в детството си момче се разболява. Лекарите са категорични - не може да продължи с фагота. Прехвърля се на специалност пиано, но три месеца след това ставите на пръстите му не издържат и отново е на кръстопът. 

Митко е отчаян, защото е прехвърлен в специалност ударни инструменти с цел да завърши. Бъдещето пред него е несигурно и мрачно. Една вечер в бирхалето, в което свири, пристига бас-китаристът на Емил Димитров. Харесва го как свири и същата вечер го кани за пианист в състава на “Синьо-белите”...

Три години преди това никому неизвестното
ямболско момче от интернат за деца без родители
 пристига на Софийската централна гара


с ученическия си костюм и с кафяво картонено куфарче. И желанието му се сбъдва, защото по това време Емил Димитров е най-голямата поп звезда в България. Още на другия ден става пианист в оркестъра на Емил Димитров.

Постепенно Митко и Емил си допадат като музиканти. Емил е човекът, който детайлно го запознава с френската и италианската поп музика. Така Митко се привързва към френския стил на аранжиране. След като се уверява в способностите му, Емил му възлага аранжиментите за първата си дългосвиреща плоча. В нея Митко дебютира и като композитор с песните “Нора” и “Хей, Мадлен”. С втората се качва на първо място в най-престижните класации на Радио “София”.

Както всички, го зове родната казарма,
 където две години ръководи естрадния състав на ДНА - Сливен.


През 1970 г. той отново работи с Емил Димитров. По това време записват албума “Танцувайте с Емил” и в началото на 1971 г. посещават Париж, където двамата са представени от издателска къща “Хексагон”. В този албум М. Щерев прави съвременни версии на народните песни “Дилмано дилберо” и “Грозде не набрах”, които се посрещат с голям ентусиазъм от публиката. Има написани за Емил над 15 песни. Изнесъл е с него стотици концерти в България, Русия и Чехия и е бил аранжор и музикален продуцент на три негови албума.
По това време го среща любовта - жени се за Росица и оттогава живее в София. През 1971 г. се ражда дъщеря им - Надежда. Година по-късно двойката се разделя, а 

Митко вече е поканен от Лили Иванова и заминава с нея в СССР

За нея той продуцира и аранжира три албума и написва над 17 песни. Негови са песните “Хризантеми”, “Стари мой приятелю”, “Осъдени души”, “Кой ражда болката”, “Девет кръга”, “Нямо кино” и др.

През 1975 г. той е музикален продуцент на първия албум на Мими Иванова. В него участва като аранжор и композитор. От този албум стават известни песните “Знам море” и “Майчице свята”. Композирал е песни за почти всички известни български поп изпълнители.

Митко Щерев осъществява една от големите си мечти - да пътува със собствена група. Това е “Диана експрес”. През 1974 г. излиза и първият албум, който е изпят от него. Групата има около десет години активна дейност. През това време излизат пет албума и са изнесени в България и чужбина над 3000 концерта. В “Диана експрес” са започнали кариерата си: Чочо Владовски, Васил Найденов, Георги Станчев, Илия Ангелов и др. През 1992 г. за около шест месеца “Диана експрес” се събира в променен състав и с нов вокалист и издава шести албум - “Ябълката на греха”. Известни песни: ”Душа”, “Блус за двама”, “Утре”, “Северина”, “Молитва за дъжд”, “Наследство” и др.

Междувременно М. Щерев дебютира и в игралното кино. Човекът, който му отваря вратата на този вълшебен свят, е Иля Велчев - един от най-големите му приятели и до днес. Първи филми: “Дубльорът”, последван от “Сладко и горчиво”, и двата режисирани от Иля Велчев. През 1976-а Митко е поканен от Въло Радев да напише музиката за филма “Осъдени души”, която няколко месеца след филма става популярна и обичана до днес. Година по-късно се реализира запис на песента, изпята от Лили Иванова. За тази мелодия бе разобличен като плагиат. Обвинението бе отправено от бившия му колега в “Диана експрес” и настоящ носител на правата върху името на групата Максим Горанов. След като Митко Щерев започна да съди и изнудва за пари наред хората, изпели песните му, “Диана експрес” публикуваха щим на кантото на ария на Джилда от операта на Верди “Риголето”. Нотите, писани преди над 100 години, са досущ като тези на “Осъдени души”, мелодията, изстреляла Митко Щерев във висините на българската естрада.

От първата си съпруга има щерка, която живее в Германия. Втората му съпруга се казва Катерина. От нея има две дъщери - Рая и Александра, които отглежда сам. В шоусредите преди години се говореше, че причината за втория му развод е, че хванал жена си в леглото с член на “Диана експрес”. Лили Иванова също пише в книгата си, че Катерина “имала нещо с един от музикантите му”, но Щерев контрира, че тя лъже и това е една от 6-те обиди, нанесени му от примата, които той посочи в съда. Истината според други е, че Катерина сама го зарязва и оставя двете им дъщери на неговите грижи, а самата тя заминава да си търси късмета в Италия. Лидерът на “Диана експрес” бил толкова всеотдаен баща, че децата му като малки мислели, че той ги е родил. Израснал без семейство, той до ден днешен се грижи за дъщерите си!

Подготви Паулина БОЯНОВА