Общо 28 440 текстилни изделия с лого на известни марки задържаха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Това става в товарен автомобил с турска регистрация. Според представените документи от водача – турски гражданин, той превозва текстилни изделия от Турция през България за Чехия и Франция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

В хода на контролните действия митническите служители установяват, че стоката отговаря по вид на декларираното, но е с обозначения на защитени търговски марки. В товарното помещение са открити 274 колета с 28 440 дрехи, сред които блузи, панталони, якета, спортни комплекти, чорапи. Стоката е иззета поради съмнения, че нарушава права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните търговски марки.

От началото на годината до момента служителите на "Капитан Андреево" са задържали над 1 000 000 артикула със знаци на регистрирани търговски марки. Според статистиката на митницата, през миналата година на пункта са конфискувани над 700 хил. артикула, брандирани със знаци на световни търговски марки. Най-често стоките, обект на незаконен трафик, са текстилни изделия, обувки и парфюми. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук