Любител рибар от Омутажко е уловил трофейна 13-килограмова щука в река Янтра. След серия снимки, за да запечата момента на личен рекорд, рибата е върната отново във водата, разказа Синан Тахсинов за БТА.

Младият мъж е запален по риболова. Още от дете лови риба в близката река край родното си село Голямо Църквище. Сега използва всяка възможност за среща с природата и за риболов.

Трофейната щука е уловена случайно. Синан отива на Янтра за кефал. "Тази риба обаче ме изненада. Закачи се на воблер - изкуствена примамка, вадих я в продължение на 20 минути", разказва той. И допълва, че е улавял и други големи щуки - от по 3-4 кг на язовир "Ястребино".

В архива си на рибар има записан и уловен 20-килограмов сом на язовир "Тича".

Синан е член на Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО) клон Ястребино. Включва се активно в борбата с бракониерите по водоемите в Търговищко. За него риболовът е спорт и зареждащ досег с природата. "Аз риба не ям! Каквото уловя - пускам го във водата. Не ми се убиват такива красиви създания!", споделя още той.

Според Шенол Хасанов, ръководител на доброволците от ЦРОО от клон Ястребино, "макар и често срещана в нашите водоеми, щуката трудно достига такива размери, особено при наличието на бракониерите".