26-годишният троянчанин Камен Славков спечели състезанието за най-добра домашна сливова ракия на тазгодишното 27-о издание на Българския фестивал на сливата в Троян.

С празнично шествие, улица на занаятите и запалване на казана за изваряване на ракия в града стартира фестивалът на сливата, който отново събра хиляди гости от цялата страна.

По традиция фестивалът започна с празнично шествие и запалване на казана за изваряване на сливова ракия в центъра на Троян. Кулинари от региона представят традиционни ястия от сливи, които гостите на фестивала ще могат да опитат, разказа пред БНР кметът Донка Михайлова.

"Всичко ще бъде традиционно и местно, стил, който донесе на Българския фестивал на сливата признанието за това, че той е един от най-добрите европейски фестивали", уточни тя.

Казанът се пали от най-заслужилият през годината троянчанин. Тази година това беше директорът на Националната гимназия за художествени занаяти и приложни изкуства Илиян Илиев.

А спечелилият надпреварата за най-добра домашна сливова Камен Славков е редовен участник в състезанието и досега е печелил две трети награди, една втора и една награда на публиката, която е най-ценна за него, тъй като е оценката на хората, гласът на народа.

Камен е завършил стопански мениджмънт в троянското СУ „Свети Климент Охридски“ и публична администрация в Техническия университет, пише сайтът Троян инфо.

Празникът продължава и днес с различни кулинарни конкурси и разнообразна музикална програма.
По време на фестивала повече от сто майстори участват в улицата на занаятите. Организаторите са подготвили и разнообразна музикална програма.