Лоша новина за жителите на с. Джерман, община Дупница. Върховният административен съд отхвърли жалбата на сдружение „Бъдеще за Джерман” и остави в сила решението на пернишкия съд, с което е одобрен докладът на РИОСВ за изграждане на регионално депо в землището на селото, пише struma.bg.

Съдът приема за доказано, че не се предполага негативно въздействие върху околната среда, човешкото здраве и геоложкото състояние на определените терени. В решението се посочва, че са предвидени мерки за предотвратяване и ограничаване на вреден ефект, тъй като предвидените площадки не засягат плодородни почви, а в района не се очаква свлачищна активност. В отредените терени не са регистрирани и обекти, представляващи културно-историческо наследство, а посоченият археологически обект в землището на село Джерман няма да бъде засегнат от дейността на депото.

Сдружение „Бъдеще за Джерман” е осъдено да заплати 720 лева на община Дупница за разноски по делото, а на РИОСВ - Перник - 500 лева за адвокатски хонорар. Решението на съда е окончателно.

Изданието припомня, че, ОВОС-ът от РИОСВ - Перник позволява изграждане на депо край с. Джерман, където ще се складират битовите отпадъци на 6 общини от Кюстендилска област - Кюстендил, Невестино, Трекляно, Бобов дол, Дупница и Сапарева баня.

Сагата с депото продължи близо 4 години. В Джерман беше създадено сдружение "Бъдеше за Джерман”, което да защитава интересите на селото. Последната проява на джерманци против депото беше на 2 януари. Тогава жителите блокираха главен път  Е-79 и се заканиха да обявят гражданско неподчинение, ако ВАС не реши в тяхна полза.

Вчера, след като стана известно решението на ВАС, репортер на "Струма" потърси за коментар председателя на сдружението Борислав Тасков. Ето неговия отговор:

"Току-що научих решението на ВАС. Ще се съберем и ще решим какви стъпки да предприемем. Сигурен съм, че ще направим така, че ръководството на общината да пие по една чаша студена вода. На национално ниво се променя ръководството на държавата. Така че да не бързат да се радват", заяви Б Тасков. Той изрази мнението, че върху ВАС е имало политически натиск и затова решението е такова.