„Във връзка с декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от г-н Даниел Митов, Министерството на отбраната (МО) се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла“, това заявиха от МО в отговор на декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. 

Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. 

С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. 

Самоубил ли се е под натиск или е убит 31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев?! ДОКУМЕНТ

В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера.  

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. 

Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от  ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата.

За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи“, казват още от МО.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!