Отново има проблеми с влаковете между София и селищата в Искърското дефиле. Пътниците закъсняват за работа с часове. Имат ли права потърпевшите?

Една от тях е Анна, която живее в Своге, но работи в София. Споделя, че заради закъснението на влаковете, и тя непрестанно закъснява за работата. Чувства се пред уволнение и няма нито настроение, нито мотивация за работа.

Съдбата й споделят стотици, чиито началници губят търпение, предаде bTV.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заявява, че Кодексът на труда предвижда сериозни наказания за тези, които правят закъснения. Според него при три закъснения с повече от час в рамките на един месец, работник може да бъде дисциплинарно уволнен.

Юристите обаче смятат, че ако работникът не е причинил вреда на работодателя при изпълнение на трудовите си задължения, за глоба не може да става и дума. Адвокат Валентина Каменарска заявява, че в този случай отговорността на работника отпада, тъй като той е закъснял за работа без да е виновен и не е имал друг начин. „Работодателят не може произволно да налага имуществени санкции на работника”, допълва тя.

От БДЖ твърдят, че причината за закъсненията на влаковете е недостиг на локомотиви. По думите на Георги Димитров, ръководител отдел „Експлоатация на локомотиви" БДЖ, мерки вече са предприети. „Това, което е предприело дружеството като краткосрочни мерки е  допълнителното наемане на локомотиви от товарни превози. Дългосрочните мерки са - до края на седмицата да е обявена процедура за ремонт на мотрисни влакове”.

А докато обещанията се изпълнят, в края на работния ден влаковете от София за Своге отново потеглиха със закъснение и пътниците се възмутиха.

Важно е пътниците да знаят, че имат право да поискат фирмата превозвач да отбележи върху билета, че влакът е закъснял, за да го представи на шефа си.