Магнитна буря ще достигне до земята на 20 февруари след мощното слънчево изригване на 17 февруари, съобщиха от Института по приложна геофизика.

Специалисти на института са регистрирали изригване на Слънцето от най-голяма интензивност - X2.3/2B в рентгеновия диапазон в петък, в 23:15 ч. московско време (22:15 ч. българско време). То е продължило 72 минути.

"Изригването беше придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса. На 20 февруари е възможно смущение на геомагнитното поле", се казва в доклада на института.

Периодите на магнитни бури са особено проблеми за хората с мигрена, повишено кръвно налягане и сърдечни проблеми.

През тези периоди е по-добре зависимите от времето хора да ограничат всяка трудна и напрегната работа, да отделят повече време за комфорта и здравето си.

Лекарите препоръчват да се откажете от лошите навици, да пиете повече чиста вода, да излизате на чист въздух и да не забравяте да приемате лекарства и да наблюдавате показателите на тялото, по-специално кръвното налягане

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като X обозначава най-мощните изригвания.

Слънцето е кълбо от кипяща плазма, чиито горни слоеве постоянно се "разбъркват". Това, заедно с високата електропроводимост на материята му, създава силно магнитно поле. Тези полеви линии често излизат извън по-плътните слоеве на Слънцето и се пречупват, което води до появата на слънчеви петна, изригвания и мощни изхвърляния на коронална маса.

Без Слънцето животът на Земята просто би бил невъзможен, но яркият център на нашата планетарна система, често ни подсеща за непредвидимия си характер.

На всеки 11 години нашата звезда достига максимална активност и освобождава чудовищно количество енергия - слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. И макар че магнитното поле на Земята успешно отразява последствията от подобни изригвания, това не означава, че сме в пълна безопасност.

Във видеото може да видите най-мощните магнитни бури в историята на човечеството

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук