Шегите за пандемията във "Фейсбук" не спират. Извънредното положение ражда стотици колажи, стихотворения и майтапи. Ето няколко забавни шеги, подбрани от "Труд":


“Търговци на имбир
и кръв човешка
продаваха на дребно
твойта пръст,
но паднаха под теб
с пречупен кръст,
че беше малка ти,
но беше тежка.”

Настана време да си припомним с комичен патос “Земя като една човешка длан” на Георги Джагаров, но с леко изменение – “тютюн” в оригинала заместваме с “имбир”. (Важно уточнение: джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още “имбир” или “исиот”, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло).

Цената на пикантната подправка на родния пазар вече решително гони тази на златото. Джинджифилът е продуктът, който е поскъпнал най-много по време на кризата с коронавируса – от 5 лева за килограм преди изолацията сега вече се търгува за 21 лева килото.

Това става заради приписани му едва ли не вълшебни сили при борбата с COVID-19. Дали това е така, ще покаже проверката на времето, но има все пак две доказани свойства на джнджифила: той намалява апетита и ускорява изпразването на червата. Както виждате – ако не друго, оттам ще дойде ползата му в тези времена на повсеместно ояждане и затлъстяване.

Джинджифилът не е единствената стока във възход по време на кризата. Според историци след време производителите на юфка, консерви скумрия в доматен сос и тоалетна хартия ще наричат този период “Златния век”.Група разтревожени родители на тийнейджъри подготвят прошение до генерал Мутафчийски. В него щели да предложат допълнение към мерките за социално дистанциране, в което да се казва:

“От момента, в който тийнейджър зърне родител в условията на домашна изолация, до момента, в който каже: “Тате, дай некви пари” трябва да има минимално отстояние от 2 минути. Очаква се масово одобрение от родители дори и след края на карантината.

Малки хитринки за заобикаляне на ограниченията взеха да избуяват във фейсбук като например: “Знаете ли, че ако облечете светлоотразителна жилетка и носите метла с дълга дръжка, никой няма да ви притеснява и глобява, докато се разхождате из парковете.

А ето го и традиционния ни оптимистичен финал – според сайта “Свръхстрого секретно, затвори, преди да прочетеш” учените вече са напълно готови с ваксина против вируса COVID 19. В момента само доуточняват как да добавят аутизъм към нея и скоро ще бъде пусната свободно на световния пазар.