В социалната мрежа Фейсбук Евгени Митев сподели красиви снимки, направени в Южния парк - един от големите паркове в София, разположен, както името му подсказва, в южната част на столицата, съобщава Glasnews.bg.

На снимките се вижда, че земята е побеляла, но спокойно - градушка не е връхлетяла столицата. Това по земята не е и сняг, нито пък монтажна пяха, както предположиха потребители на Фейсбук.

Земята в парка е покриха от белите пухчета на тополите. Пухчетата политат от средата на май месец почти до края на юни. Някои хора кихат от пухчетата, но е важно да се знае, че в тях няма алергизиращи частици, те само дразнят механично. Доказано е, че организмът на всеки четвърти човек от бялата раса не остава безпристрастен към пуха на тополите. Хрема, сърбеж и зачервяване се появяват заради комбинацията с друг алерген, основно от сем. Житни.

Съществуват няколко вида топола – черна топола (лат. Populus nigra), бяла топола (лат. Populus alba) и трепетлика (лат. Populus tremula) от семейство Silicacea (Върбови). Видът е разпространен из цяла Европа и Азия. На височина дървото достига 25 – 30 м. Листата са триъгълно ромбични до обратно яйцевидни, островърхи и назъбени Тополите се срещат предимно по чакълести и каменливи места покрай реки, а трепетликата и в планински горски съобщества.

Според Диана Димова, която коментира публикацията на Евгени, тополите не са подходящ дървесен вид за градска паркова среда.

"Видях го вчера между Спартак и Паркцентъра в локалното платно. Паркът си ни е хубав, но тополите не са подходящ дървесен вид за градска паркова среда. Никъде в многобройните и голями паркове в Лондон, пък и по улиците, не съм виждала тополи. Няма ги и в Париж, Версай и т.н. Искам да кажа, че отдавна трябваше да бъдат заменени с подходящи за средата видове, преди да се занимават къде да минава магистрала Струма", написа Диана Димова.

Тополата обаче има редица полезни качества. В народната медицина основно се използват пъпките на тополата. Те се прилагат при заболявания на пикочните пътища. Отварата от пъпките пък има силно диуретично и антисептично действие. За това се използват при заболявания на бъбреците и цистити. Има данни, че отварата от пъпките може да се използва при различни видове невралгии и артритни заболявания.

Тополата има също бактерицидно, успокояващо, отхрачващо, температуропонижаващо, противоревматично и пикочогонно (диуретично) действие.

Поради съдържанието на комплекс от гликозиди, тополата има свойството да понижава нивото на пикочна киселина в кръвта и стимулира изхвърлянето й от организма. За това приемът й се препоръчва при хронични ставни възпаления (полиартрит), както и при заболявания на пикочните пътища. Външно във вид на мазила, тополата се използва при изгаряния, хемороиди, рани и възпалителни процеси. Пъпките от топола, накиснати в растително масло се използват за налагане върху кожата при ревматоидни болки.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук