Хората, които са изгубили гражданските си права през годините на своето изселничество, да ги получат обратно със специален закон.

Помощ за това поискаха представители на изселническите организации на българските граждани от Тракийския регион на Турция от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Той и делегация на Движението проведоха среща в Одрин с неправителствени организации от общността на българските граждани и с изселнически организации.

Заедно с Карадайъ в Турция са лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и д-р инж. Хасан Азис и председателят на Младежко ДПС Сезгин Мехмед.

От първия ден на предизборната кампания се срещаме с хората, за да разберем проблемите им, за да направим дневния ред на гражданите дневен ред на следващото Народно събрание, каза Карадайъ. И допълни: "Срещнахме се с изселниците от България, за да чуем техните проблеми и да потърсим решението им".

Изселниците от България поискаха по-често при тях да отиват представители на българската държава, за да разберат на място от какво имат нужда те.

Нашата визита е с цел да честитим началото на свещения месец Рамазан и да организираме вечери-ифтар. Тази вечер ще имаме ифтар в Истанбул, а утре вечер в Бурса, каза след разговора Карадайъ пред турски журналисти.

На 2 април в България ще се проведат важни избори. Целта ни е да се представим добре и да сме част от управлението. В България 12 години имаше еднолично управление на Бойко Борисов, а ние бяхме опозиция. През последните 2 години в България има политическа криза и не може да се състави редовно правителство. Нашата цел е да се представим добре и да участваме с експертизата и опита си в следващото управление, подчерта лидерът на ДПС.

В България има много проблеми, има икономическа криза. Тези проблеми могат да се разрешат единствено от ДПС, каза още той.

Одрин16

След опустошителното земетресение в Турция нашите партийни структури организираха дарителска кампания, в която се включиха всички български граждани, каза още Карадайъ. И допълни: "Ние споделяме мъката и болката на турския народ, искахме да помогнем. Показахме, ако се обединим, колко сме силни. Изпратихме повече от 150 тира храна и дрехи, 150 контейнери, повече от 1000 палатки, повече от 7500 походни легла.".

В дарителската ни сметка събрахме повече от 2,5 млн. лева. Направихме това, което можем. Всичко, което направихме може да не е много, но моралната подкрепа и съпричастност са важни, подчерта лидерът на ДПС.

Нашият слоган на изборите е "Разум, Отговорност, Диалог!". Той има дълбок смисъл. Ние казваме, че ако избирателите гласуват с разум, ДПС ще стане първа политическа сила. За съжаление има предразсъдъци, затова казваме - целта ни е да станем част от следващото редовно правителство, обобщи Карадайъ.

Хората в Одрин живо се интересуват от ставащото в България, те съпреживяват всички вълнения, тъй като голяма част от роднините и близките им са в България, допълни Хасан Азис.

В разговорите участваха още Мехмед Атаман, председател на областния съвет на ДПС Хасково, Лятиф Расим - председател на ОбС на ДПС Кърджали, Юсеин Ахмед, председател на законодателния орган на община Кърджали и кандидат народен представител от 9 МИР, както и Гюнер Четин, зам.-кмет на община Чорлу.