Децата, внуците и внуците на внуците ни ще плащат за безхаберието в политиката. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Добрич. В нея участваха евродепутатът от ДПС Искра Михайлова, водачът на най-младата листа в България Ертен Анисова и социалният експерт на партията д-р Хасан Адемов.

Всички ние, българските граждани, обедняхме и прогресивно обедняваме. Но освен нас, гражданите, обедня и държавата, каза Карадайъ. И подчерта, че спиране на обедняването е точка първа от дневния ред на хората, който ДПС ще направи дневен ред на 49-ото НС.
Два показателя на обедняването посочи Мустафа Карадайъ – външния дълг и липсата на инвестиции.

Външният дълг сега е над 40 млрд. лв. През 2001 г., когато ДПС дойде на власт, имаше висока инфлация, разбита икономика след приватизацията, дългът на страната беше около 17,5 млрд. 2009 г., когато излизахме от властта, дългът бе само около 1,5 млрд. За 8 години участие на ДПС във властта върнахме 16 млрд. лв. дълг, средно по 2 милиарда на година, припомни лидерът на ДПС.

След това дойде един, който се представи за месия и имаше три кабинета еднолично управление – Бойко Борисов и ГЕРБ. Дойдоха при 1,5 млрд. лв. дълг и 8,5 млрд. лв. фискален резерв. През 2020 г. дългът на България бе 21,5 млрд. лв. Тоест - 10 години управление на ГЕРБ на нас ни е струвало 20 млрд. нов дълг за държавата – средно по 2 млрд. дълг на година, каза Карадайъ. И заяви: „Оценихме това като стабилно затъване.”.

Какъв е резултатът? Видяхме след преброяването, че 800 000 български граждани вече ги няма на територията на България, посочи Карадайъ.

След това дойдоха едни, които се самонарекоха умни, красиви, промяна… Такава промяна направиха, че дългът днес е 40 милиарда лева. А параметрите в момента в бюджета залагат по 15 млрд. дълг на година, подчерта лидерът на ДПС. И попита: „Кой ще ги плаща? Ние! Кога? Дали ще ни стигне животът? Децата, внуците и внуците на внуците ни ще плащат за това безхаберие в политиката!”.

Другият параметър на обедняването е липсата на инвестиции. Ние знаем, че основно инвестициите са извършени на база европейските средства. 2007 г., когато влязохме в ЕС, ДПС участваше във властта, разписахме и договорихме оперативните програми, за да може след нас тези, които дойдоха, да режат лентички. Програмният период бе до 2013 г. Тогава трябваше да се разпишат и договорят оперативните програми за следващия период. Какво се случи – хвърлиха пешкира, подадоха оставка. Трябваше ДПС да дойде на власт, да разпише оперативните програми, да ги договори, за да може пак да дойдат на власт и да режат лентички, възмути се Карадайъ.

Той припомни, че през септември 2020 г. ДПС предложи съставянето на експертен кабинет, в който да влязат експертите по оперативните програми на всички партии, за да се разпишат Планът за възстановяване и устойчивост и оперативните програми.

Но резултатът е, че три години по-късно оперативните програми не работят, а Планът е на етап отписване. Защо? Защото някой се заинати да изкара целия си мандат, каза Карадайъ.

Само че след тях дойдоха едни умни и красиви, които се самонарекоха промяна. Какво направиха – написаха ПВУ за един олигарх, а не за преодоляване на последствията от ковид кризата, каза още Карадайъ. И обяви: „Дойде време за промяната и на промяната!”.

Ние не чертаем разделителни линии. Говорим само с факти - за да се знае, защото някои от тях обичат да послъгват, подчерта Мустафа Карадайъ.

Първата ни генерална задача е да спрем обедняването. След това - да си поставим за цел постигането на средните европейски стандарти на живот тук, в България, тук в Добруджа, категоричен бе той.

Затова нашето мото е разум, отговорност, диалог. Трябва ни разум, за да можем да сканираме, анализираме, оценим параметрите на икономическата социалната и политическата ситуация, в която се намираме. Разум ни трябва, за да намираме решения за изход от тази ситуация. Отговорност ни трябва – и лична, и колективна. Всеки един от нас носи отговорност за своята съдба и бъдеще. Но и за бъдещето на децата ни, както и на нашата Родина България. Но има и колективна отговорност - партийна и парламентарна. Отговорност да поемем ангажимент, че тези решения ще ги реализираме, обясни Карадайъ.

Нужен ни е диалог – не само като начин за намиране на съгласие, обединение, съединение, заедност. Но и като начин за намиране на устойчиви политически формули за решаване на актуалните проблеми на хората и на държавата, допълни той.

Ние сме кръвна група ДПС. Ние сме голям РОД и затова казваме време е за ДПС, време е за разум и отговорност, време е за диалог, време е за решаване на проблемите на хората. Време е дневния ред на хората да стане дневен ред на политиците, на Народното събрание. Време е да изпратим нашите млади, можещи, знаещи кадри в НС, за да могат да поставят в дневния ред на парламента дневния ред на хората. За да участват в онова мнозинство, което ще реши политическата криза, за да бъдат решени останалите кризи. В онова стабилно мнозинство, което ще излъчи редовен кабинет, който ще изпълнява дневния ред на хората, заяви Карадайъ. И призова Добрич да излъчи двама народни представители от ДПС, защото структурите имат потенциал за това.

Ще вкараме в парламента дневния ред на младите – за да не бягат от България, заяви водачът на листата на ДПС в Добрич Ертен Анисова.

Страната ни се намира в тежка криза. Навсякъде проблемите са тежки - обедняването продължава, инфлацията и цените растат, дребният бизнес се задъхва, селските стопани едва оцеляват, посочи Ертен Анисова. Тя съобщи, че според последните данни на Националния статистически институт Добрич е сред първите 3 области в страната с най-бързо обезлюдяване.

На всичко това трябва да се сложи край! Политиците сме в дълг на народа си. Затова ние казваме – време е за разум, време е за отговорност, време е за диалог, каза Анисова.

Област Добрич има повече от всякога нужда от инвестиции, за да има повече работни места, за да се вдигат доходите и пенсиите на хората. За да се обнови инфраструктурата, както в градовете, така и в селата на региона, подчерта тя. И допълни: „Крайно време е да поставим на преден план проблемите на хората, а не дневният ред на политиците.”.

Затова ние от ДПС заставаме очи в очи пред вас и казваме – настояваме за разум, отговорност и диалог! Искаме вашата подкрепа, за да вкараме в дневния ред на НС проблемите на област Добрич и да работим за това – да живеем по-добре, категорична бе Ертен Анисова.

Събрали сме се да покажем колко сме силни, отговорни и диалогични. Казваме на висок глас: Стига вече общини без инвестиции, заяви евродепутатът Искра Михайлова.

Някои ни казват, че искат отново да стоят стабилно. ГЕРБ стояха стабилно, но 12 години затънахме стабилно. Стига вече случайни хора, които не са подготвени, които казват, че има как, но не знаят как. Стига! Време е за ДПС, добави Михайлова.

Тя припомни, че ДПС вече пое ангажимент да състави Закон за Северозапада, както и да помогне за разработването на планове за развитие на конкретни области.

Има нужда от такъв и в Добрич, ние ще го направим и това ще бъде комплексен план за развитие на областта, който да доведе до това - да живеем по-добре, заяви евродепутатът и добави: „Изпрати ли сте ме в Брюксел, за да се чува гласът и на Добрич там.”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук