България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи.

По повод получена нота от посолството на Република Северна Македония в София относно предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки, МВнР заяви, че смята въпросния материал за неуместен. „Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство“, посочиха от Министерството. 

„Този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", заявиха от МВнР. 

„Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия.

Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение“, допълниха от Министврството.