Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Това заяви пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

Призовавам за въздържане от изявления и действия в нарушение на по-широките европейски интереси, добави той.

Еврокомисарят настоя, че двустранните споразумения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България трябва да се прилагат добросъвестно от всички.

Той се надява преговорите за присъединяване с РСМ да започнат до юли. 

Добросъседските отношения са основна част от пътя към ЕС, подчерта Вархей.

От своя страна евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който е докладчик на Европейския парламент по напредъка на РСМ, отбеляза постиженията по дългия и труден път на реформите и отстъпките по пътя към ЕС.

Той посочи, че в доклада на ЕП за страната се съдържа призив партиите в РСМ да се въздържат от националистическа и провокативна реторика, както и настояване за допълнителни реформи - по-дълбоки и по-бързи.

Надяваме се РСМ и България да възстановят конструктивния диалог, за да постигнат устойчив напредък, заяви Кючюк. По неговите думи е необходимо да се постигнат отстъпки по план за мерки, които да бъдат оценявани постоянно съобразно двустранния договор и това да позволи начало на присъединителните преговори възможно най-скоро.

Когато доверието е нарушено, трябва да бъде възстановено и най-добрият начин е да се върнем към устоите на договора, изтъкна той.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев отбеляза, че присъединяването към ЕС е най-бързият начин да се преодолеят последиците от комунизма. Все още в РСМ е дискриминиран всеки, който заяви публично своя български произход. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на натиск и обиди.

Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изразяване, поясни Ковачев.

Той заяви, че над 130 хиляди са българските граждани по произход в РСМ, като част от българската историческа общност, която до Титовия режим представлява мнозинство там. Тези хора живеят в страх и са притискани да не се пишат като българи в предстоящото преброяване.

Последен пример е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че сподели своя български произход и последва вълна от заплахи, добави Ковачев.

От своя страна евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че в РСМ се извършва драстично нарушаване на основното човешко право - на самоопределение. Той даде примери със заплахи и натиск срещу хора, които открито са заявили българската си етническа принадлежност. 

В РСМ се горят български знамена, това е Северна Корея. Българското правителство защитава историческата истина, обобщи той.

Евродепутатът от БСП Петър Витанов посочи, че изострянето на конфронтацията по въпроса за РСМ се ползва в България от крайно фашизирани националистически партии в предизборната кампания. По неговите думи в РСМ това дава повод за допълнителен натиск над хората с българско самосъзнание. Ние сме за напредъка на РСМ, но той минава през добросъседски отношения, добави Витанов.

Представителите на групите на Социалистите и демократите и на Зелените призоваха преговорите за присъединяване да започнат. Според социалистите българското вето е безотговорно и трябва да бъде оттеглено.