През изминалата 2021 г. нарушенията, свързани с изборния процес, са намалели. Това отчете МВР по време на пресконференция. За първи път в новата история на страната ни се наложи да гласуваме за правителство три пъти в рамките на една година.

От МВР отчетоха, че сериозната предварителна работа на ведомството е намалила нивата на престъпност, свързана с вота в цялата страна. В пъти повече са образуваните досъдебни производства, свързани с купуване на гласове.

Цифрите сочат, че за изборите през ноември са получени 1218 сигнала, което е с 6% повече от юлските избори и с 66% повече от априлските. 

Образувани са 188 досъдебни производства, което е увеличение с 92% спрямо изборите през юли и 348% спрямо изборите през април.

В същото време от МВР отчетоха, че се наблюдава увеличение при случаите на домашно насилие и убийствата, от които голяма част са битови.

Като причина беше посочена коронавирусната обстановката и налаганите ограничителни мерки. Случаите на домашно насилие са се увеличили с 10%, като разкриваемостта на тези престъпления е 58%.

При грабежите има намаление на престъпленията, както и при домовите кражби.

Телефонните измами са намалели с 52%.

Спад се наблюдава и при посегателствата над МПС-та с 15%.

Приоритетно МВР се е борило с контрабандата на спиртни напитки и тютюневи изделия без бандерол. МВР се похвали и с добри резултати при контрабандата и разпространението на наркотичните вещества.

Само за миналата година МВР е иззело 29 тона канабис, 12 кг кокаин, 650 кг синтетични наркотици, 1108 кг хероин. Разкрити са и 130 нарколаборатории.

Голям ресурс е хвърлен при опазването на обществения ред.

От МВР отчетоха негативна тенденция при войната по пътищата. За последната година са загинали 560 души, а 7610 са били ранени. Именно войната по пътищата ще бъде едно от водещите направления, в които МВР ще работи.

Около 55 000 души от трети страни са направили опит да преминат незаконно границите ни, което бележи 4,2% ръст спрямо 2020 г. От МВР припомнят, че вече отговарят и за оградното съоръжение по границата ни.

Пожарната са реагирали на над 45 хиляди произшествия, от които близо 31 000 пожара. Извършени са 14 571 спасителни дейности, което е ръст от 6%.

В заключение от МВР отчетоха, че ведомството е успяло да защити правата на гражданите и по този начин да възвърне значително доверието на обществото.