Сотир Цацаров - бивш председател на антикорупционната комисия, е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков. Това съобщи "Сега", позовавайки се на два източника.

Искът на Цацаров е на стойност 15 000 лева и претендира  обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

Поводът - на 14 януари Кирил Петков съобщи пред Би Ти Ви, че е отнет достъпът на шефа на КПКОНПИ до класифицирана информация. Така според мотивите на Цацаров премиерът е внушил, че именно отнетият допуск е причина да подаде оставка, което той всъщност направил още предния ден.

В същото интервю Петков обяви, че "ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Думите на премиера визираха период, когато Цацаров е бил главен прокурор.

"Проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт", обясни тогава Цацаров.

По-късно той спечели дело и Държавната комисия по сигурността на информацията възстанови достъпа му до държавни тайни. 

Цацаров, който в момента работи като върховен прокурор, е завел дело за 15 000 лева и срещу бившия военен министър Бойко Ноев, също след негово интервю пред Би Ти Ви, в което го нарича "проводник на руско влияние в България". 

Съдът обаче е открил пропуски в молбата и Цацаров трябва да ги отстрани, за да й бъде даден ход. Не била платена и такса от 80 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!